Verkkokurssit ovat maailmanlaajuisessa suosiossa. Poimi tästä postauksesta 7 hyvää syytä suosia verkkokursseja.
1. Paikkariippumattomuus
Siinä missä perinteinen luokkaopetus vaatii jokaisen osallistujan saapumisen paikalle, verkossa tapahtuva opiskelu mahdollistaa opiskelun mistä päin maailmaa tahansa. Osallistumiseen tarvitset vain laitteen, jolla pääset internetiin, sekä internetyhteyden.
Opiskella voi siis oikeastaan missä vain, missä voit käyttää esimerkiksi puhelintasi – laitat vain kurssivideot pyörimään ja kuulokkeet korville. Opiskele siis autoillessa, lenkillä, siivotessa… lähes missä vaan! Toki tietyt kurssit vaativat sen, että keskittyy katsomaan näyttöä, joten tietenkään ihan kaikkeen opiskeluun tälläinen vapaus ei sovellu.
2. Aikariippumattomuus
Verkkokurssit on useimmiten tehty siten, että niitä voi käydä internetissä omaan tahtiin. Joissain tapauksissa kursseilla voi olla toki olla myös livetapaamisia webinaarien muodossa, mutta usein nämäkin tulevat tallenteena, jos paikalle ei sillä hetkellä pääse.
Tyypillisesti verkkokurssit ovat siis videovälitteisesti toteutettu – kirjaudut vain kouluttajan kurssialustalle ja aloitat opiskelun tai jatkat siitä mihin edellisellä kerralla jäit. Tällaisessa opiskelussa voi siis joustavasti opiskella siihen aikaan päivästä kun sinulle sopii, vaikka siis keskellä yötä.
3. Ekologisuus
Koska verkkokurssille osallistuminen ei vaadi matkustusta, on verkkokurssin valitseminen myös ekologisempi ratkaisu. Samoin kurssimateriaalit ovat sähköisessä muodossa, jolloin säästyy paperia ja mustetta.
4. Asiantuntijuuden nostaminen
Jotta sinäkin voisit olla jonkin alan tai aiheen asiantuntija, tai edes perustason tietäjä, tulee oppia “imuroida” muilta. Usein on hyvä käydä samasta aiheesta useita eri kursseja, jotta kokonaiskuvasta tulee laajempi, sillä usein asioista käsitellään eri kursseilla vähän eri näkökulmista ja eri ihmisillä voi olla erilaisia näkemyksiä aiheesta. Lisäksi toinen kouluttaja voi tietää eri vinkkejä, kuin toinen.
Tietyille verkkokursseille kannattaa osallistua myös ihan jo ihan yleissivistyksenkin takia. Monet kurssit antavat avaimia lisätä omaa tietämystä asioista ja laajentaa omaa maailmankuvaa.
5. Ajan säästäminen
Verkkokursseille osallistuminen luokkaopetuksen sijaan säästää myös rutkasti aikaa, kun sitä ei tarvitse käyttää kurssipaikalle matkustamiseen. Lisäksi jos kurssilla on entuudestaan tuttua asiaa, jota ei välttämättä tahdo käydä uudelleen läpi, voi sisällöstä valita itse mieleiset aiheet ja opiskella niitä.
6. Parempi oppiminen
Paremman oppimisen väitteeni perustan siihen, että luokkaopetuksessa asiat käydään kerran läpi ja asia on sitten käsitelty. Yleensä ihminen ei voi muistaa kaikkia asioita, joita hänelle on sanottu, ja osa asioista menee niin sanotusti “ohi”. Myös vieruskaverit tai muut paikalla olevat henkilöt voivat häiritä keskittymistä. Kun käyt verkkokurssia omaan tahtiisi, voit palata sen asioiden äärelle aina uudelleen ja uudelleen. Vaikka pääsy monelle verkkokurssille onkin rajoitettu esimerkiksi vuoden mittaiseksi, ehtii tässä ajassa kertaamaan kurssin asioita ja katsomaan myös kurssin videoita läpi vaikka kymmeniä kertoja.
7. Verovähennykset
Jos osallistut verkkokursseille yksityishenkilönä, voit tietyissä tapauksissa saada verkkokurssista verovähennyksen. Lue tästä lisää verottajan sivuilta. Jos taas kurssi liittyy yritystoimintaasi, voit laittaa siitä aiheutuvat kulut kirjanpitoon, jolloin saat myös alv-vähennyksen, jos olet alv-velvollinen. Lue verottajan sivuilta lisää yritysten koulutuksiin liittyvistä verovähennyksistä.