Joskus saattaisit haluta pitää verkkokurssillasi onlinetapaamisen, mutta mietit, että miten sen toteuttaisit. Tässä artikkelissa käydään läpi muutama käyttökelpoinen sovellus ja sivusto, jonka avulla onlinetapaamisen voi järjestää.
Zoom
Zoom on noussut hyvin suosituksi Onlinetapaamisen työkaluksi. Zoomilta löytyy ilmainen versio, jonka yksittäinen kokous on rajoitettu 40minuuttiin ja osallistujia voi olla maksimissaan 100 kerralla. Jos tämä riittää tarpeisiisi, voit käyttää Zoomia ilmaiseksi. Useimmiten kuitenkin tapaamiset venyvät yli 40min mittaisiksi, joten siinä tapauksessa kyseeseen tulisi Zoomin maksullinen versio.
Seuraava taso on pro, joka maksaa 13,99€ kuukaudessa. Myös tässä rajoitus on maksimissaan 100 osallistujaa. Tällä tasolla tapaaminen voi kestää jopa 24h putkeen. Seuraavalla tasolla, joka maksaa 18,99€/kk, voit ottaa mukaan maksimissaan 300 osallistujaa. Zoomin hinnoittelut näet täältä. Zoomin avulla voit järjestää myös esimerkiksi webinaareja, heillä on siihen erillinen ratkaisu.
Hyvää Zoomissa on se, että käyttäjät, jotka osallistuvat palaveriin, eivät tarvitse itse erillistä tiliä. Zoomia voi käyttää niin tietokoneella, tabletilla, kuin puhelimellakin. Sinun tulee luoda kutsulinkki osallistujille ja he pääsevät osallistumaan tapaamiseen linkin kautta. Osallistujien täytyy kuitenkin ladata Zoom-sovellus, jonka avulla tapaamiseen osallistuminen onnistuu.
On myös mukavaa, että osallistujat voivat halutessaan käyttää kameraa ja mikkiä, joten komminikaatio onnistuu hyvin. Myös chat on tapaamisissa käytössä, joten osallistujat voivat jättää myös sinne kommentteja ja kysymyksiä, jos eivät halua puhua.
Google Meet
Meet on vanha Google Hangouts, joka on Googlen sovellus onlinetapaamisten järjestämiseen. Myös Meet toimii tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella. Meetistäkin löytyy ilmainen versio. Jos käytät ilmaista versiota, osallistujilla täytyy olla Google-tili (ilmainen), mutta jos sinulla on G-suite, niin tapaamiseen osallistujilla ei tarvitse olla Google tiliä, vaan voit kutsua heitä luomasi kutsulinkin avulla.
Meetin ilmaisessa versiossa tapaamisen maksimikesto on 60 minuuttia ja osallistujia voi olla kerrallaan 100. Seuraava taso on G-suite Essentials, joka maksaa $10 kuukaudessa. Tällä tasolla kokous voi kestää jopa 300 tuntia putkeen ja osallistujia voi olla maksimissaan 150. Meetin hinnoittelut löydät täältä.
Myös Meetissä on chat -mahdollisuus, osallistujien on mahdollista puhua ja jakaa videokuvaa. Sinä voit myös jakaa näytön omalta tietokoneeltasi osallistujien katsottavaksi. Meet integroituu myös näppärästi Googlen ja Microsoftin Office -sovellusten kanssa.
YouTube
YouTubea voit hyödyntää tapaamisessa järjestämällä Livestriimauksen. Tämä tapa on täysin ilmainen, mutta vaatii sinun noudattavan YouTuben asettamia ehtoja. Livestriimausta voit tehdä tietokoneella tai verkkokameralla, mutta jos Youtube-kanavallasi on yli 1000 tilaajaa, voit striimata myös puhelimella.
Livestriimamista varten tarvitset siis tilin ja YouTube-kanavan, jossa livestriimaus tapahtuu. Tilin täytyy olla YouTuben striimaukseen hyväksymä ja henkilötietosi täytyy olla vahvistettuina, ennen kuin striimaminen on mahdollista. Vahvistaminen on kuitenkin helppoa, syötät vain puhelinnumerosi ja voit valita vahvistuskoodin vastaanottamisen vaikka tekstiviestinä. Kun olet saanut viestin, syötät vahvistuskoodin kenttään ja vahvistus on tehty. Tästä 24h kuluessa YouTube vielä vahvistaa tilisi, ennen kuin voit aloittaa.
Livestriimaminen ei ole tietoturvallinen tapa tehdä tapaamisia siinä mielessä, että striimisi voi nähdä kuka vain, joka sattuu eksymään kanavallasi. Mutta jotkut tietyntyyppiset tapaamiset eivät välttämättä edellytäkään tiukkaa tietoturvaa, kuten jos kyseessä on esimerkiksi joku pieni opetustilaisuus. Voit myös jakaa osallistujille ennakkoon livestream linkkiä, jolla he pääsevät näkemään striimisi.
Vuorovaikutteisuus jää myös paljon vähäisemmäksi tässä toteutusmallissa, sillä käytössä on vain chat, johon osallistujat voivat jättää viestejä. Nämä viestit ovat julkisesti nähtävillä, joten niiden laittamisen kynnys voi olla iso. Hyvä puoli tässä tavassa on se, että se on ilmainen, eikä osallistujien määrää ole rajattu.
Myös Facebookissa on live-ominaisuus. Jos haluat tehdä tämän siten, että ulkopuoliset eivät pääse katsomaan tapaamista, niin kannattaa luoda suljettu ryhmä, johon kutsut osallistujat ja järjestät liven tämän ryhmän sisällä. Näin ulkopuoliset eivät pääse katselemaan kokousta.
Hyvää tässä tavassa on se, että se ilmainen, eikä osallistujien määrää ole rajattu. Huonona puolena taas voidaan pitää sitä, että kaikilla osallistujilla täytyy olla tili Facebookissa, jotta he pääsevät osallistumaan. Vuorovaikutus jää myöskin vähäisemmäksi, koska osallistujilla on vain chat käytössään, jolla he voivat kommunikoida kanssasi ja toisten kanssa.
Yhteenveto
Yhteenvetona sanoisin, että hyvin työkaluja kokousten- ja opetustilaisuuksien livetapaamisiin on olemassa paljon, nämä yllä esitetyt ovat vain pintaraapaisu aiheesta. Hinnat myös vaihtelevat, mutta aika yleistä on, että kaikilla on ilmaisversio, jolla voi aloittaa, ja kun tarpeet kasvavat, siitä voi siirtyä jouhevasti käyttämään maksullista versiota.
Etänä tapahtuvien tapaamisten tarve kasva koko ajan, joten varmasti myös uusia palveluntarjoajia tulee jatkuvasti markkinoille, sekä uusia ominaisuuksia. Ominaisuuksia on jo nyt varsin kattavasti. Kokoukset voi myös tallentaa kaikissa edellä mainituissa tavoissa, jotta niihin voi palata myöhemmin tai jakaa henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta päässeet osallistumaan.
Mukavia tapaamisia!