Tämä postaus on 3 osaisen verkkokurssin tekemisen postaussarjan ensimmäinen osa. Tässä artikkelissa kerrotaan verkkokurssin aloittamisen ja käsikirjoittamisen vaiheista. Sarjan osa 2 ilmestyy 4.11.20, ja siinä käsitellään verkkokurssin kuvaamista. Viimeinen, eli sarjan 3.osa ilmestyy 25.11, ja siinä käsitellään kurssimateriaalin leikkaamista ja äänen käsittelyä. Pysy siis kuulolla!
Aiheen valitseminen
Verkkokurssin aihe tulee usein oman työn tai harrastuksen kautta. Aiheeksi kannattaa valita itseäsi kiinnostava aihe ja listata vaihtoehtoja useampia. Verkkokurssinhan voi tehdä melkein mistä aiheesta vain, kunhan tiedät asiasta niin paljon, että kykenet opettamaan toisia siinä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tietää, eikä kaikkea välttämättä voikaan tietää, koska toiset aihealueet ovat niin laajoja, esimerkiksi ohjelmointi.
Omasta aiheesta kannattaa kuitenkin kysyä mielipiteitä myös muilta, jotta ei tee kurssia turhaan. Joskus kun se oma idea tuntuu ihan parhaalta, mutta loppujen lopuksi muut eivät välttämättä olekaan yhtä innoissaan aiheestasi, kuin sinä itse. Muistan jollain yrittäjyyden tai markkinoinnin kurssilla kuulleeni, että kukaan muu ei rakasta ideaasi ja yritystäsi yhtä paljon, kuin sinä itse. Tämä on hyvä neuvo, joka kannattaa pitää mielessä, sillä juuri näin se asia todellisessa maailmassa menee.
Verkkokurssin sisältö
Sitten seuraavaksi, kun aihe on valittu, kannattaa suunnitella kurssille runko. Mindmap on hyvä työkalu hyödynnettäväksi, kun mietit mitä kaikkea aiheen ympäriltä on tärkeää oppia ja mistä on hyötyä “oppilaillesi”. Ja tietenkin mistä tiedät paljon, jotta voit jakaa oppia myös muille, eli missä olet asiantuntija. “Asiantuntijuus” voi olla sanana aikamoinen mörkö, mutta sitä ei kannata pelätä – kun tiedät jostain aiheesta enemmän kuin muut, olet asiantuntija heidän silmissään.
Kirjaa kurssin runko ylös, otsikoiden kurssin oppituntien aiheet. Näin sinun on helppo jatkaa verkkokurssin tekemistä, kun sinulla on selvä runko ja määränpää, mitä tehdä. Muista myös järjestellä oppitunnit loogiseen järjestykseen.
Oppitunnin käsikirjoittaminen
Kun sinulla on oppituntien otsikot, on aika miettiä yhden tunnin sisältö. Merkitse aluksi vaikka ranskalaisin viivoin tärkeät asiat. Kun olet tehnyt tämän, kannattaa kirjoittaa ylös mitä aikoo sanoa, ettei mitään tärkeää jää sanomatta. Sen jälkeen lue kirjoittamasi teksti ääneen pariin kertaan, jotta muistaisit sen.
Kun kerrot videolla asioita, kannattaa kuitenkin välttää suoraan paperista lukemista, sillä se ei kuulosta luonnolliselta. Toisaalta taas, jos “vuorosanasi” ovat koko ajan saatavilla, kurssista jää ammattimainen vaikutelma, kun puhuja osaa esittää asiat ilman isompia ylimääräisiä soperteluja. Voi myös yrittää kirjoittaa vuorosanat siten, että se kuulostaa luonnolliselta puhekieleltä. Näin tehden suora lukeminen kuulostaa kuuntelijasta luonnolliselta puheelta.