Tämä postaus on 3 osaisen verkkokurssin tekemisen postaussarjan toinen osa. Tässä artikkelissa kerrotaan verkkokurssin kuvaamisesta, joka on tärkeä ja pakollinen vaihe verkkokurssin tekemisessä. Kuvauksen voi tehdä kuitenkin monella eri tapaa ja monella eri laitteella. Tässä artikkelissa käymme näitä tapoja hieman läpi. Postaussarjan 3.osa ilmestyy 25.11, ja siinä käsitellään kurssimateriaalin leikkaamista ja äänen käsittelyä. Jos et ole vielä lukenut ensimmäistä osaa verkkokurssin käsikirjoittamisesta, voit lukea sen täältä. Pysy siis kuulolla!
Kuvaamiseen valmistautuminen
Tässä vaiheessa on aika kaivaa esiin tekemäsi käsikirjoitus. Mitäs olikaan tarkoitus kertoa ja sanoa? Jäsentele asiat vielä kerran mielessäsi valmiiksi. Valmistele myös kuvauslaitteisto ja tarkista, että kamerassa on akkua ja tekniikka toimii muutenkin, äänet kuuluvat jne.
Varmista, että kuvauspaikka on rauhallinen ja tausta on sopiva. Hyvä tausta on rauhallisen näköinen, ei liikaa kaikkea esillä. Jotain kivaa pientä on kuitenkin hyvä pitää taustalla, jotta tausta ei olisi liian tylsäkään. Huomioi myös huoneen valaistus, jotta se on riittävä. Ja luonnollisesti olisi paras, jos taustamelua ei olisi.
Omaa vaatetusta kannattaa myös katsoa, jotta ei laita päälle niitä ihan kaikkein resuisempia remppavaatteita. Tai miksi ei, jos verkkokurssisi aihe käsittelee remontointia, mutta vaikka liiketoimintakonsultin verkkokurssilla sellainen vaatetus voisi aiheuttaa pientä hilpeyttä ja ristiriitaa asiakkaiden silmissä ja luoda kenties epäammattimaisen mielikuvan sinusta.
Verkkokurssin kuvaamisen tavat
Siitä miten kuvaat verkkokurssisi, riippuu kurssisi aiheesta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ihmiset oppivat eri tavoilla – toinen oppii parhaiten kuuntelemalla, toinen lukemalla ja toinen tekemällä. Monet asiat ovat sellaisia, että niistä olisi paras kertoa kaikilla mahdollisilla keinoilla, joita voi kurssilla käyttää, eli näyttämällä videolla miten asia tehdään, samalla kertoen, ja antamalla aiheesta ohjeet vielä kirjallisesti.
Joitain aiheita voit käsitellä vain ns. “kalvosulkeisina”, eli teet diaesityksen, jota käyt videolla läpi. Videossa voi näkyä alalaidassa myös omat kasvosi puhumassa, tai sitten ei, ihan miten itse tykkäät. Toinen tapa on kuvata vain itseäsi puhumassa, mutta tässä kohtaa jäävät lukemalla oppijat vähän varjoon, joten parempi tehdä diat, jos ei ole mitään demostroitavaa. Hyvä puoli on se, että kuuntelija sitoutuu ja samaistuu sinuun paremmin, kun näkee kasvosi.
Tietyt asiat voi demostroida videolla ja kertoa aiheesta samalla, mikä on hyvä. Jos antaa vielä kirjalliset ohjeet kurssialustalla tämän lisäksi (esim. koosteen), niin aina parempi. Kun kuvaat ja opetat esimerkiksi jotain liikettä, katso että kamera on sopivalla etäisyydellä ja kaikki oleellinen näkyy kuvassa, mutta vain siis oleellinen.
Kuvauslaitteisto
Verkkokursseja voi kuvata älypuhelimella, tietokoneella, tabletilla tai videokameralla. Jos tarvitsee näyttää vain kalvoja ja ääntäsi, tietokone on tähän paras vaihtoehto. Pelkkiä omia kasvoja voi kuvata millä tahansa laitteella. Jos haluat kuvata jotain toimintaa, esimerkiksi jumppaliikkeitä, paras vaihtoehto on videokamera. Jos et omista videokameraa, niin älypuhelimellakin saa nykyisin ihan hyvää videokuvaa myös.
Ulkoinen mikki minkä tahansa kuvauslaitteiston kaverina on ehdottomasti iso bonus! Ääni kuuluu paljon paremmin ja selkeämmin, eikä kaikki taustameteli pääse tulemaan videolle.
Kuvaussessio
Kun laitteisto on kunnossa, valaistus on kunnossa ja kaikki tuntuu olevan valmista, on aika aloittaa kuvaukset. Jos kuvaat videota puhelimella, pidä aina puhelin vaakatasossa. Videot toistuvat näytöllä vaakatasossa, ja jos video on kuvattu pystyssä, se näkyy vain pienenä kaistaleena näytöllä.
Huomioi myös se, että valaistus on tasainen koko ajan. Eli jos auringonvalo pääsee jostain tulemaan, niin se voi luoda ikäviä varjoja ja eri sävyjä videollesi, eli videosi voi yhtäkkiä muuttua tummaksi ja taas vaalentua, kun aurinko menee pilveen ja tulee taas pois sieltä. Älä kuvaa myöskään niin, että valo tule suoraan takaasi, eli vaikka ikkunan edessä.
Laita kamera jalustalle tai jonkin muun tuen päälle, jotta kuva ei pääse heilumaan. Käsivaralta kuvatut videot usein heiluvat paljon ja niitä on epämukava katsoa, jos tarkoitus on kuvata yhtä kohtaa. Jos taas kuvaat liikettä, kuvaa niin, että liikutat kameraa tarpeeksi rauhallisesti, vältä äkkinäisiä liikkeitä. Älä myöskään käytä zoomia, vaan liiku itse kameran kanssa.
Näillä vinkeillä pääset hyvin alkuun verkkokurssisi kuvaamisessa 🙂